repertoirebrochures

Het Centre de Documentation pour l'Art Choral , Documentatiecentrum voor koormuziek, publiceert een reeks repertoirebrochures voor koordirigenten. Deze brochures hebben verschillende doelen:

- achtergrondinformatie bieden over het betreffende thema (historische, politieke en sociologische context), zodat dirigenten meer begrip krijgen van de stijl en het repertoire gerichter kunnen benaderen;
- uitbreiden van de repertoiremogelijkheden rond het thema, door middel van repertoirelijsten die op meerdere manieren gerubriceerd zijn;
-
koordirigenten ondersteunen bij het samenstellen van hun programma.

COMPONISTES VAN KOORMUZIEK
Verrassend repertoire van vrouwelijke componisten

Een van deze brochures, Componistes van koormuziek, is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.
Vrouwelijke componisten zijn nog altijd een onderbelichte groep. Hildegard von Bingen en Fanny Mendelssohn mogen dan enige bekendheid hebben verworven, maar door de eeuwen heen zijn er veel andere vrouwen geweest die voor koor gecomponeerd hebben. Ken je bijvoorbeeld de madrigalen van Maddalena Casulana, de karakteristieke driestemmige liederen van Yvonne Desportes, of het mooie Ave Verum voor koor en orgel van Mel Bonis?

In de repertoirebrochure ‘Componistes van koormuziek’ komen veel van deze onbekende vrouwen aan bod. De brochure begint met een beschrijving van de positie van vrouwelijke musici door de eeuwen heen, de mogelijkheden die ze hadden om zich te scholen, de obstakels die ze tegenkwamen en de prijzen die ze in de wacht sleepten. Daarna volgen een bibliografie en een uitgebreide repertoirelijst voor gemengd, vrouwen-, mannen- en kinderkoor, uitgesplitst naar bezetting en aantal stemmen. Ook een discografie en een lijst met relevante websites zijn in de bundel opgenomen.

De brochure is oorspronkelijk in Frankrijk verschenen en bevat dan ook vooral veel informatie over Franse componistes. Ten onrechte zijn de meesten van hen in Nederland onbekend. Dankzij deze publicatie kan je eens grasduinen in een repertoire dat hier nog niet vaak op de lessenaars is gezet en je publiek verrassen met een bijzonder concertprogramma.

 

 

 

 

Auteur: Marie-Catherine Gourdon – Liaisons Arts Bourgogne

Oorspronkelijke titel : Ecritures de femmes, 2007

58 pagina’s

ISSN 1626-9349

Componistes van koormuziek kost €10,00 ( incl. verzendkosten), en is te bestellen via de Nederlandstalige pagina van de website van het Centre de Documentation pour l’Art Choral:

http://www.le-lab.info/la-voix/ressources-documentaires/repertoirebrochures-nl

 

 

REPERTOIRE-ADVIES

 

Als je meer informatie wilt over de werken die in de brochure vermeld staan, of als je op zoek bent naar ander repertoire voor je koor, dan is het ook mogelijk om per e-mail advies te vragen (in Engels of Frans) bij het Centre de Documentation pour l’Art Choral, dat beschikt over een bibliotheek met meer dan 45.000 partituren. Je geeft aan wat je zoekcriteria zijn, zoals thema, taal, bezetting (vocaal/ instrumentaal), stijl en tijdperk, en vervolgens krijg je een lijst met werken toegestuurd, voorzien van beschrijvingen en uittreksels van de partituren. Deze service is gratis. Ook kan je je aanmelden voor de nieuwsbrief via:

http://www.le-lab.info/cdac/   of centredocumentation@le-lab.info

 

http://www.le-lab.info/sites/default/files/images/image_cahier.jpg